Polityka prywatności

Szanujemy twoją prywatność.

Mając na uwadze powyższe niniejszym publikujemy dokument wyjaśniający zasady oraz sposób gromadzenia, przetwarzania i wykorzystywania informacji o użytkownikach naszego serwisu (dalej jako: Użytkownicy) i korzystających naszych usług jako administratora danych osobowych. Poniższe zapisy stanowią również klauzulę informacyjną w rozumieniu Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku zwanego potocznie „RODO”.

I ADMINISTRATOR 

 

Administratorem przekazanych przez Użytkowników danych osobowych jest Cake Atelier Publishing sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie, ul. Józefitów 8,, 30-039 Kraków, NIP: 6772463364, KRS: 0000895840. 
W każdej sprawie związanej z danymi osobowymi, Użytkownik może się z nami skontaktować jako z Administratorem wysyłając e-mail na poniższy adres: [email protected]

II OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH

W zakresie ochrony danych osobowych Użytkowników postępujemy zgodnie z  art. 32 ust. 1 RODO. Przestrzegamy  zasad ochrony danych osobowych oraz stosujemy odpowiednie środki techniczne i organizacyjne w celu zapobieżenia przypadkowemu lub niezgodnemu z prawem zniszczenia, utraty, modyfikacji, nieuprawnionego ujawnienia lub nieuprawnionego dostępu do danych osobowych Użytkowników a przetwarzanych w związku z działalnością naszego serwisu.
Zbiór zgromadzonych danych osobowych Użytkowników traktowany jest przez nas jako wydzielona baza danych, przechowywana na serwerze w specjalnej strefie bezpieczeństwa, zapewniającej właściwą ochronę. Pełen dostęp do bazy danych posiada jedynie niewielka liczba uprawnionych naszych pracowników.
Zaznaczamy, iż podanie przez Państwa danych osobowych zawsze jest dobrowolne, jednak może ono być warunkiem do zawarcia umowy, której przedmiotem są świadczone przez nas usługi.

III PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH

Dane osobowe naszych Użytkowników przetwarzamy w następującym celu:

  • zawierania i realizacji umów dotyczących usług i produktów dostępnych w serwisie cakeatelier.pl
  • świadczenia drogą elektroniczną usług dostępnych w serwisie cakeatelier.pl w tym także w celu umożliwienia Użytkownikom składania zamówień za pomocą formularzy dostępnych w serwisie, oraz utrzymywania założonych przez nich kont;
  • realizacji i świadczenia usług marketingowych a w tym w przesyłania informacji dotyczących naszej aktualnej oferty produktów i usług;
  • badania opinii Użytkowników na temat naszych usług, jak i udzielania odpowiedzi na wszystkie nurtujące ich pytania;
  • tworzenia reklam za pośrednictwem Google Ads.

Dane osobowe naszych Użytkowników przetwarzamy na następujących podstawach prawnych:

  • odrębną zgoda osoby, której dane będą przetwarzane (art. 6 ust. 1 lit. a RODO);
  • wykonanie umowy, której stroną jest osoba, której dane dotyczą, lub podejmowanie działań na żądanie osoby, której dane dotyczą, przed zawarciem umowy (art. 6 ust. 1 lit. b RODO);
  • realizacja celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez Administratora lub przez stronę trzecią (art. 6 ust. 1 lit. f RODO).
IV ODBIORCY DANYCH OSOBOWYCH 

Dane osobowe Użytkowników mogą być przekazywane naszym podwykonawcom, przetwarzającym te dane w naszym imieniu (jako Administratora) na podstawie umowy z nami i tylko zgodnie z naszymi poleceniami, jak i wyłącznie w związku z realizacją naszych prawnie uzasadnionych celów.
Dane osobowe Użytkowników nie są przekazywane do państw znajdujących się poza Europejskim Obszarem Gospodarczym.

V OKRES PRZECHOWYWANIA DANYCH OSOBOWYCH

Dane osobowe Użytkowników przetwarzane są nie dłużej, niż jest to niezbędne do realizowania przez nas prawnie uzasadnionych celów lub do momentu, gdy Użytkownik wyrazi sprzeciw wobec ich przetwarzania.
Dokumenty i dane mogące stanowić podstawę dochodzenia roszczeń (w tym zobowiązań skarbowych) przechowywane przez nas będą nadto do końca okresu przedawnienia ewentualnych roszczeń.

VI PRAWA UŻYTKOWNIKA, KTÓREGO DANE DOTYCZĄ

Podanie danych osobowych jest dobrowolne, a Użytkownikowi, który wyrazi zgodę na przetwarzanie danych osobowych przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo wniesienia sprzeciwu, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
W przypadku stwierdzenia, że dane osobowe są przetwarzane sprzecznie z prawem Użytkownik ma także prawo  wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

VII LINKI ZEWNĘTRZNE

Wszelkie linki internetowe, czyli adresy prowadzące do innych stron, podawane czy to w treści zawartych w serwisie materiałów, komentarzach czy na specjalnie do tego przeznaczonych do tego listach, podawane są w celach informacyjnych i w dobrej wierze. Nie odpowiadamy za ich zawartość (która mogła się wiele razy zmienić od momentu zamieszczenia linka), świadczone usługi, ani za politykę prywatności stosowaną przez właścicieli stron, na które prowadzi link.

VIII POLITYKA COOKIES

Niniejsza Polityka dotycząca Ciasteczek odnosi się do strony internetowej: Cakeatelier.pl Poprzez brak zmiany ustawień przeglądarki Użytkownik wyraża zgodę na używanie ciasteczek zgodnie z tą Polityką Ciasteczek.

  1. Serwis Cakeatelier.pl nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
    a) dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
    b) tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzysta ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
    c) utrzymanie sesji Użytkownika (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  4. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
  5. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
    a) „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
    b) pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
    c) „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
    d) „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
    e) „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  6. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  7. Informujemy, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  8. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
  9. Każdy rodzaj przeglądarki oferuje możliwość blokowania i kasowania plików cookie.
IX ZARZĄDZANIE PLIKAMI COOKIES
czyli jak w praktyce wyrażać i cofać zgodę?

Jeśli nie chcesz otrzymywać plików cookies do swojej przeglądarki, możesz zmienić jej ustawienia.

Pamiętaj jednak, że to właśnie dzięki tym wszystkim plikom i usługom, możesz automatycznie zalogować się, lub w spersonalizowany dla Ciebie sposób wyświetlać niniejszą witrynę.

X Newsletter

1. W celu wysyłania naszego newslettera przetwarzamy udostępnione nam bezpośrednio przez subskrybentów dane, takie jak: – imię, – adres e-mail, – kod pocztowy, – preferencje co do zawartości newslettera.

2. Powyższe dane zbieramy i dalej przetwarzamy wyłącznie w celu wysyłania na podany adres e-mail naszego newslettera.

3. Możemy dokonywać profilowania Twoich danych osobowych, co oznacza, że możemy użyć informacji, które zebraliśmy, takich jak podany przez Ciebie kod pocztowy oraz zadeklarowane zainteresowania, w celu dostosowania adresowanej do Ciebie komunikacji do Twoich potrzeb. W takim wypadku nie używamy jednak Twoich danych do profilowania polegającego na podejmowaniu zautomatyzowanych decyzji, które mogłyby wpływać na Twoją sytuację prawną (tj. nie używamy algorytmów w celu podejmowania decyzji mających wpływ na Twoje indywidualne uprawnienia).

PODSTAWA PRAWNA PRZETWARZANIA DANYCH


1. Dane niezbędne do wysyłania newslettera przetwarzamy na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE („RODO”) (uzasadniony interes administratora). Uzasadnionym interesem Cake Atelier Publishing jest w takim przypadku bezpośredni marketing swoich produktów oraz usług.

2. Wysyłanie newslettera za pomocą poczty elektronicznej odbywa się natomiast na podstawie wyraźnej i udokumentowanej zgody każdego z subskrybentów, zgodnie z art. 10 Ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną. Dokonanie zakupu na stronie www.cakeatelier.pl równoznaczne jest z wyrażeniem zgody na otrzymywanie newslettera. 

3. Podanie danych następuje dobrowolnie. Nie istnieje żaden prawny obowiązek podania danych osobowych w celach marketingowych.

 OKRES PRZECHOWYWANIA DANYCH

1. Dane podane w celach marketingowych będziemy przetwarzać tak długo, aż nie wycofasz swojej zgody na otrzymywanie naszego newslettera.

2. Zgodę na otrzymywanie newslettera  możesz wycofać zawsze, w dowolnym momencie i bez trudu, klikając na odpowiedni link w stopce newslettera.

 PRZEKAZYWANIE DANYCH INNYM ODBIORCOM 

1. Twoje dane mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym dane osobowe na zlecenie Cake Atelier Publishing sp. z o.o., m.in. dostawcom usług IT, agencjom marketingowym – przy czym takie podmioty przetwarzają dane na podstawie umowy i zgodnie z jej założeniami.

2. Twoje dane mogą być również przekazane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa, np. organom ścigania w razie zgłoszenia przez organ żądania na odpowiedniej podstawie prawnej (np. na potrzeby toczącego się postępowania karnego).

TWOJE PRAWA
1. Przysługują Ci następujące prawa w związku z przetwarzaniem przez Cake Atelier Publishing Twoich danych osobowych: – prawo dostępu do swoich danych, w tym do uzyskania kopii danych; – prawo żądania sprostowania danych; – prawo do usunięcia danych; – prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych; – prawo do ograniczenia przetwarzania danych; – prawo do wycofania zgody w zakresie, w jakim dane są przetwarzane na tej podstawie; wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem; – prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od Cake Atelier Publishing swoich danych osobowych w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego; możesz przesłać te dane innemu administratorowi danych.

2. Z uprawnień tych możesz skorzystać, wysyłając wiadomość na adres [email protected]

3. Zgodę na otrzymywanie newslettera możesz również wycofać zawsze, w dowolnym momencie i bez trudu, klikając na odpowiedni link w stopce newslettera.